Christian Eriksen scoret i sin første EM-kamp siden hjertestansen

Seieren glapp, men kontrastene på Christian Eriksens to siste EM-opplevelser er en eventyrfortelling.

For nøyaktig 1100 dager siden slo sjokkerte lagkamerater ring rundt Christian Eriksen da den danske stjernen plutselig kollapset under EM-kampen mot Finland.

Søndag kveld jublet 32-åringen hemningsløst foran over 20 000 feststemte dansker etter å ha satt inn Danmarks 1–0 mål på den fullsatte arenaen i Stuttgart.

Riktignok satte slovenerne en demper på den danske festen da backen Erik Janza skjøt via rumpa på Morten Hjulmand og i mål. Kampen endte 1–1.

– Det er deilig å score. Å komme godt i gang med turneringen for laget. Det er fin start. Men det er ergerlig at vi ikke står med tre poeng, sier Christian Eriksen til VG – og svarer slik på den enorme kontrasten han opplevde fra sin forrige EM-kamp i 2021 til scoringen i 2024.

– Det er nok mer spesielt for dere (mediene) enn for meg. For meg var det bare en fotballkamp. Det var deilig å komme i gang og score mål, sier Eriksen, som har holdt det gående på toppnivå for Brentford og Manchester United etter comebacket etter hjertestansen.

Jeg er så glad for ham. Han har jobbet så hardt. Etter det som skjedde i forrige EM, er det en spesiell historie, og han er en spesiell spiller. Vi ser hverandre mye utenfor banen, og jeg står familien hans nært, sier Rasmus Højlund, lagkamerat både i Manchester United og på landslaget.

Den gangen i 2021 sto Jonas Wind og gråt mens det medisinske apparatet jobbet for å redde livet til Christian Eriksen.

I Stuttgart kjempet han seg foran forsvarsspilleren og hælflikket ballen perfekt opp på brystkassen til Eriksen, som dempet den perfekt før han tuppet ballen i mål.