Snakk om flaks – nå er England enda større favoritt

Før EM var det vanskelig å tro på England som vinner. Etter tre svake kamper er det lettere.

Georgia har vunnet allerede, laget som tok åtte av 24 poeng i kvalifiseringen og havnet bak Norge. Men Haaland er på ferie og Kvitsja Kvaratskhelia på dribletokt gjennom Tyskland.

Som enkeltresultat føles onsdagens 2–0-triumf over Portugal som den største sensasjonen i EM-historien, selv om motstanderen allerede var gruppevinner og hvilte nesten hele førsteelleveren.

Ingen i Georgia bryr seg, men de bekymrer seg nok for neste motstander: Spania vant 7–1 i EM-kvaliken i Tbilisi foran over 50.000 for ni måneder siden. Nå er mange av dem i Tyskland, og de har fått oppleve EMs vakreste eventyr.

England er i den andre enden av den skalaen, men veien til finalen i Berlin kunne knapt sett finere ut. Det er nesten ikke til å tro. Snakk om flaks.

Et engelsk lag som har skuffet stort er faktisk større oddsfavoritt enn før EM startet, og det høres merkelig ut, men gir mening likevel. De som følger nærmest på listen, Tyskland, Frankrike, Portugal og Spania, må slåss om én finaleplass, med Belgia, EMs nest høyest rangerte lag, i den samme potten. Hvor setter man da pengene?

England kjemper mest med seg selv og egne formasjoner. Italia og Nederland høres ut som de verste utfordrerne om finaleplassen, Sveits og Østerrike har sett ut som det. Først venter Slovakia, nummer 45 på FIFAs ranking, plassen foran Norge.

England var ingen tornado i gruppespillet i 2021 heller. Bare to scoringer, men det gikk hele veien til finalen likevel. På svv kamper ble det kun to baklengs, og England er fortsatt ikke enkle å bryte ned, tre år etter. Så langt har ingen sluppet til færre store sjanser (1,1), fort en like viktig vinneroppskrift som at stjernene slår til for fullt i den andre enden.