Skrev norsk sykkelhistorie – hylles i utlandet etter bragd: – Et beist

Lørdag ble Jonas Abrahamsen første nordmann som ledet klatrekonkurransen i Tour de France. Søndag tok han to (!) trøyer og en kruttsterk andreplass.

For flere satt nok måpende igjen etter å ha sett forestillingen fra nordmannen på den andre etappen.Nå spås nordmannen en lys fremtid.Abrahamsen har kontrakt med det norske laget frem til 2026. Det hører til sjeldenheten at ryttere bytter lag før kontrakten går ut.

Denne sykkelbragden, å lede både poeng- og klatrekonkurransen, har ingen nordmann gjort tidligere.

Det er ikke bare i utlandet folk måper av 28-åringen. Superlativene hagler i «Grenlandsplogens» retning også innenfor landegrensene.

Uno-X-lagets sjef, Thor Hushovd, var nesten fra seg etter søndagens etappe fra Abrahamsen.

Oppbyggingen til søndagens etappe var nesten som tatt ut fra et eventyr.

«Grenlandsplogen» stakk umiddelbart i dagens brudd. Ingen av hans konkurrenter i klatrekonkurransen var med. Da var klatretrøyen sikret og avstanden til konkurrentene økt.

Dermed ventet en nervepirrende kamp om poengtrøya i folkehavet i italienske Bologna.

Da franske Kévin Vauquelin støtet rett over én mil før mål, ble Abrahamsen hektet av.

Flere trodde muligheten for poengtrøya var borte, men nordmannen imponerte og tok en knallsterk andreplass på etappen da han spurtet fra resten av bruddkameratene. Han var 36 sekunder bak seierherren.

Nordmannen står nå med 67 poeng i poengkonkurransen, mens Vauquelin har 60 poeng, ifølge Tour de Frances offisielle nettside. Den gule ledertrøya overtok Tadej Pogacar.Hvis man ville hatt muligheten til å stille i begge trøyene, ville nok «Grenlandsplogen» gjort det, men ifølge Tour-reglene må nordmannen nå ikle seg den mørkegrønne poengtrøyen.

Etter søndagens etappe er nærmeste konkurrent i klatrekonkunkurransen, franske Valentin Madouas, elleve poeng bak Abrahamsen.

Slik det er nå beholder «Grenlandsplogen» klatretrøya frem til tirsdag og den fjerde Tour-etappen. Poengtrøya står i spill allerede på mandagens tredje etappe.