Nederland sikret semifinaleplass etter snuoperasjon mot Tyrkia

(Nederland-Tyrkia 2–1) Seks effektive Nederland-minutter stoppet Tyrkias EM-eventyr.

Jeg er så stolt av disse guttene. Nå er vi ett skritt nærmere at drømmen vår går i oppfyllelse, sier kaptein Virgil van Dijk til nederlandsk TV.

Nå venter England i semifinalen. Den spilles onsdag i Dortmund.

– Vi er i semifinalen! Det er en god prestasjon. England har utrolige spillere, men det har vi også. Det blir en fantastisk kamp, sier landslagssjef Ronald Koeman på en pressekonferanse etter kampen.

Tyrkia måtte klare seg uten den suspenderte forsvarskjempen Merih Demiral – som scoret begge Tyrkias mål mot Østerrike i åttedelsfinalen. De så lenge ut til å klare seg fint uten ham, og ledet til pause etter en dødball-scoring fra Samet Akaydin.

Da klokken passerte 70 minutter svarte Nederland med samme mynt. En kort variant fra Memphis Depay landet perfekt på hodet til Stefan de Vrij, som helt upresset kunne gå opp og heade ballen hardt i mål.

Seks minutter senere satte Cody Gakpo inn 2–1 – via Tyrkia-forsvarer Mert Muldur. Målet ble etter hvert kreditert som selvmål. Akkurat det brydde Gakpo seg lite om etter kampen.

– Vi er i semifinalen. Det gjør ingenting at jeg ikke fikk målet, sier Liverpool-spilleren til nederlandsk TV.

Tyrkia imponerte lenge, men måtte se seg slått til slutt. De kan likevel klappe seg selv på skuldrene etter dette mesterskapet – for de har vært den største attraksjonen. De har satt farge på mesterskapet, sier TV 2s fotballekspert Simen Stamsø-Møller.

Tyrkia var på defensiven og var slitne. De la ned så mye energi og innsats i kampen og 30 minutter etter pause ble de presset tilbake – og da kom målet til slutt, sier tidligere England-spiller Gary Neville på ITV.

For første gang siden EM i 2000 vant Nederland etter å ha ligget under til pause, og for første gang på 20 år skal nederlenderne spille semifinale i EM.