Bellingham tordnet mot dommeren – nå møtes de igjen i EM

Tyske Felix Zwayer (43) skal dømme semifinalen mellom England og Nederland. Det skaper kraftige reaksjoner.

Jeg skjønner ikke hva UEFA tenker når de setter Zwayer til å dømme England-kampen, skriver Viaplay-profil Jan Åge Fjørtoft på X.

Valget av dommer seiler opp som den store snakkisen før Englands semifinale mot Nederland.

Bakgrunnen er toppoppgjøret mellom Borussia Dortmund og Bayern München i 2021, da England-profilen Jude Bellingham spilte for Dortmund mens Zwayer var hoveddommer.

Bayern München vant kampen 3–2. Det avgjørende målet kom etter et straffespark, idømt av Zwayer etter en hands på Dortmunds Mats Hummels.

Borussia Dortmund-leiren var rasende etter straffesparket. Jude Bellingham gikk knallhardt ut mot Zwayer i et intervju med Viaplays Jan Åge Fjørtoft.

– Du gir en dommer dømt for kampfiksing den største kampen i Tyskland. Hva forventer du? sa en illsint Bellingham.

Zwayer var nemlig involvert i en kampfiksingsskandale i 2005. Tyskeren var utestengt i et halvt år på grunn av hendelsen. Robert Hoyzer ble utestengt på livstid i den samme saken.

Bellingham slapp utestengelse for sitt utbrudd i 2021, men fikk en bot på 40.000 euro (450.000 kroner etter dagens kurs). Zwayer gikk hardt ut mot engelskmannen i etterkant.

 Jeg spurte ikke Bellingham om dommeren. Det bare sprutet ut av ham, forteller Jan Åge Fjørtoft til VG.

– Enkelte mente at Zwayer burde ha vært utestengt på livstid, men han kom tilbake og er anerkjent som en veldig god dommer. Så skjedde altså det i kampen mellom Borussia Dortmund og Bayern München. Han var borte i to serierunder, men kom tilbake.