Copa América-kaoset fortsetter: Argentinsk idrettsleder sparket etter Messi-kritikk

En argentinsk idrettsleder antydet at kaptein Lionel Messi burde beklage overfor de franske spillerne. Det fikk landets øverste ledere til å reagere – og agere.

Onsdag åpnet Fifa etterforskning mot det argentinske landslaget etter at Chelsea-spiller Enzo Fernández delte en video i en direktesending på Instagram. I videoen synger argentinerne en sang som blir omtalt som både rasistisk og diskriminerende.

Videoen ble lagt ut under feiringen etter Argentinas 1-0-seier over Colombia i Copa América-finalen.

Fernández selv var raskt ute med å beklage på Instagram. Der innrømmet han at sangen inneholder støtende språk, og at det ikke finnes noen unnskyldninger for det.

Julio Garro, idretts-statssekretær i Argentina, skal ha ment i et radiointervju at det ikke var nok med en beklagelse bare fra Fernández. Garro skal angivelig ha uttalt at også kaptein Lionel Messi og fotballpresident Claudio Tapia burde gå ut offentlig og be om unnskyldning til de franske spillerne for innholdet i videoen.

Tapia viste sin misnøye til Garro ved å republisere et X-innlegg – som nå er slettet – som inneholdt disse setningene:

«Å si at Messi må be om unnskyldning til noen europeiske kolonialister for en sang som i tillegg sier sannheten, går fullstendig imot multikulturelle prinsipper.

Bare åtte timer senere opplyste kontoret til Argentinas president Javier Milei at Garro hadde blitt fjernet fra sin stilling – nettopp for å ha antydet at Messi burde beklage.

– Presidentens kontor opplyser at ingen regjering kan fortelle det argentinske landslaget eller noen annen statsborger hva de skal kommentere, hva de skal mene eller hva de skal gjøre. Derfor slutter Julio Garro som landets statssekretær for idrett, heter det i presidentkontorets innlegg.

Garro la ut et avskjedsinnlegg natt til torsdag der han takket for tilliten, og skrev:

– Jeg er veldig lei meg hvis min kommentar har fornærmet noen, det var aldri min hensikt. Jeg vil alltid være motstander av diskriminering i alle dens former.