Klimaaktivister aksjonerte mot Messis luksusvilla – brukte spraymaling

Klimaaktivister spraymalte tirsdag en luksusvilla tilhørende Lionel Messi (37) på den spanske ferieøya Ibiza.

Aktivister fra gruppen Futuro Vegetal har publisert en video som viser to medlemmer stående foran den herskapelige villaen nær bukten Cala Tarida på Ibizas vestkyst.

De holder opp et banner med påskriften «Hjelp planeten – spis de rike – avskaff politiet».

Aktivistene sprayer deretter den hvite fasaden til bygningen med rød og svart maling, melder nyhetsbyrået AFP.

I en uttalelse skriver grupperingen at de ønsker å rette fokus mot «de rikes ansvar for klimakrisen» ved å aksjonere mot luksusvillaen de hevder er bygget ulovlig.

Messi, som for tiden spiller for Inter Miami i USA, skal ha kjøpt eiendommen på Middelhavsøya i 2022 av en sveitsisk forretningsmann for rundt 11 millioner euro.

Herskapshuset mangler samtidig ifølge spanske medier et nødvendig sertifikat knyttet til bruken.

Futuro Vegetal siterer videre en Oxfam-rapport fra 2023 som konkluderer at den rikeste prosenten av verdens befolkning genererte samme mengde karbonutslipp i 2019 som de fattigste to tredjedeler av menneskeheten.

Samtidig ble det pekt på at det er de mest sårbare delene av verden som lider «verst» av klimaendringene.

Organisasjonen har tidligere gjennomført mange lignende aksjoner, inkludert en i 2022 der flere personer limte fast hendene sine til rammer av malerier av den spanske mesteren Francisco de Goya ved Prado-museet i Madrid.

I 2023 spraymalte aktivister tilknyttet gruppen en luksusyacht som lå fortøyd på Ibiza med rød og svart maling. Båten skal angivelig ha tilhørt Nancy Walton Laurie, milliardærarvingen til den amerikanske handelsgiganten Walmart.

Spansk politi opplyste i januar sa at 22 medlemmer av Futuro Vegetal var arrestert, inkludert de to som arrangerte aksjonen ved Prado-museet og gruppens tre øverste ledere.