MeningerPinlig, bare pinlig

De 22 minuttene da Østerrike gikk fra 1–1 til 5–1 mot Norge er blant de pinligste i min 40 år lange karriere som fotball-journalist.

Vi har hatt noen pinligheter – fra 1–0 til 1–5 mot Danmark i 1985, en av mine første landskamper, dukker opp i minnet. Og sist gang vi fikk flere på tygga enn mot Østerrike søndag kveld, var 0–6 mot Tyskland under Lars Lagerbäcks ledelse i 2017.

I virkelig gamle dager var det noen fæle – som 0–9 mot Nederland i 1972. Men dette? Med et lag fullt av store og små stjerner, og etter to gode landskamper som ga håp?

Dette var skrekkelig, grusomt, pinlig – bare pinlig egentlig. Først gjorde det vondt å se på, men så ble det til slutt bare en slags komi-tragedie, der alle skuespillerne var dårlige.

Vel er Østerrike et godt lag, men sååå gode at de skal kunne latterliggjøre et lag av spillere i gode ligaer, det er de ikke. Men Norge falt som et korthus, «Fra mål til ytterste fortvilelse», som en forfatter kalte boka si om Sportsklubben Brann i sin tid.

Trolig var det pinlige resultatet også nok til å sette Norge i offside i Nations League-puljen også, og dermed blir veien til VM nok en gang ekstremt lang for Norge.

Hva gikk egentlig galt på Raiffeisen Arena i Linz?

Kollaps kan godt brukes her. Fire mål på 22 minutter, en scoring hvert syvende minutt cirka. Laget gikk fullstendig opp i limingen, i oppløsning, kall det hva du vil.

Jeg trodde knapt det jeg så.

Det bør være et realt oppvaskmøte i spiller- og ledergruppa allerede etter kampen i kveld. Kjetil Rekdal sa i sin tid at han ikke gadd å reise rundt for «å bli pissa på» med Vålerenga.

Det er det Ståle Solbakken blir med landslaget nå.

Han har stått i stormer, og han kan ikke ha vært langt unna å si opp jobben sin da alt så svart ut for et år siden.