Derfor er det trøbbel når han ikke scorer

Stopp Haaland, og Manchester City stopper.

Foran søndagens toppmøte mot Arsenal står Erling Braut Haaland med ni mål på fire ligakamper og har sett mer skremmende ut enn noen gang. Da er det tett på idiotisk å antyde at seiersmaskinen City har et lite «Haaland-problem».

I 57 kamper har Haaland scoret. City har vunnet 51 av dem, tett oppunder 90 prosent.

Men hva skjer når han ikke får mål? Da er det trøbbel, og det er nesten oppsiktsvekkende hvor viktig det er at Haaland scorer.

I 47 kamper har han ikke greid det, altså nesten halvparten. Manchester City har bare vunnet 22 av dem, cirka 44 prosent.

Mannen fra Jæren står med ville 99 mål for City, nesten én scoring i hver kamp i snitt. Men de er ganske ujevnt fordelt.

Nesten 70 prosent av målene er scoret på bare 25 prosent av kampene.

Haaland har gjort to eller flere mål i 26 kamper, til sammen 68 i disse oppgjørene, med alt det medfører av hattrick-ekstase, oppstyr og eufori.

Det har vært fem mot Luton og Leipzig, fire mot Wolverhampton og ytterligere åtte hattrick, men manager Pep Guardiola hadde nok lett byttet ut noen av disse med et mål her eller der i jevnere oppgjør.

Scoringene kommer ofte når det er målfester, når City dominerer stort, noe han selvsagt bidrar til selv også. Men når laget sliter, når det ene målet er avgjørende, dukker Haaland litt sjeldnere opp.

I 35 av kampene har City enten scoret null (8 kamper) eller ett mål (27). City-spissen har stått bak det ene målet bare seks ganger.

21 av kampene har endt uavgjort. Haaland har scoret i seks av dem.

Ti ganger har City tapt. Haaland har vært målløs i alle.

Så hvis det er én ting Guardiola garantert ønsker seg mer av fra stjernespissen sin, er det at han bidrar med flere mål i tette kamper og kanskje løfter seg litt mot de aller beste motstanderne.