Fremtidens fotballkamp

Sent i 2009 spådde Jonathan Wilson hvordan fotballen ville se ut om 10 år.
Wilson er forfatteren bak Inverting the Pyramid, en historie om fotballens taktiske utvikling. Han hadde mye rett: Han sa at «falske niere», altså tilbaketrukne spisser, kom til å florere. Han sa at tempoet kom til å gå opp.
Han forutså at flere spillere ville kunne mestre flere ting i flere roller.
Alle disse elementene var på plass i søndagens kamp mellom Liverpool og Manchester City. Det var ikke bare en fasit på hva moderne fotball er blitt, men også hva den kommer til å bli.Dette var tross alt en miks av to av verdens beste lag, og to av verdens mest innflytelsesrike trenere i Pep Guardiola og Jürgen Klopp, i en periode hvor begge kan vinne trippelen.
På begge lag tolket spillere roller på sine måter. Begge hadde en sideback, João Cancelo (City) og Trent Alexander-Arnold (Liverpool), som liker å gå innover i banen.City hadde en keeper (Ederson) som er en ekstra playmaker. Begge keepere opererte som sweepere uten ball.
Overalt er det tegn på at flere lag vil spille som dette. Det er ikke så rart, for Klopp og Guardiola har vunnet 12 ligatitler og tre Mesterligaer totalt de siste 13 årene. I Premier League har City og Liverpool herjet i snart fem år.Tre år senere vant Klopp den tyske ligaen med Dortmund, et lag som var mer direkte og hadde og et enda større fokus på press og gjenvinning.Siden det har disse to elementene – høyt press og høy ballbesittelse – preget den taktiske utviklingen. Gradvis har den spanske og den tyske skolen glidd over i hverandre.Selv etter ett tiår med suksess setter Guardiola og Klopp standarden.De viser ingen tegn til å forsvinne heller.