Advarer Haaland – mener City-eierne skjuler sin egentlige plan

Da City i 2008 ble kjøpt av kongefamilien av Abu Dhabi, det mektigste blant de syv forente arabiske emiratene, var hovedmålet å vinne mesterligaen.

Det har fortsatt ikke skjedd, og kjøpet av Erling Braut Haaland er det foreløpig ferskeste tiltaket som er gjort for å klare dette.

Den norske superspissen er ikke billig, men Citys eiere har råd.

Nylig gikk klubben til topps på Deloittes liste over verdens rikeste fotballklubber. Deloitte gjør en undersøkelse av de største fotballklubbene når det gjelder inntekter hvert år.

Nærmere 18 milliarder kroner skal City ha brukt på spillerkjøp de siste ti årene, og Haaland blir med en overgangssum på rundt 60 millioner euro «bare» troppens niende dyreste spiller.

Eksperten mener det er viktig å være klar over hva slags holdninger og historikk som følger med å ha slike eiere.

De siste ti årene har Khaldoon al-Mubarak, via selskapet City Football Group, bygget opp et globalt nettverk bestående av oppkjøp av en rekke fotballklubber i land som USA, India, Kina, Japan, Spania og Uruguay.

NRKs fotballskribent Thore Haugstad har tidligere påpekt i sine analyser at disse klubbinvesteringene ofte har gått hånd i hånd med andre investeringer fra Abu Dhabi.

– Dermed har Al-Mubarak brukt City som en brikke i Abu Dhabis politiske og økonomiske strategi i utlandet, slår Haugstad fast.

Det er ikke bare dette som gjør dem kontroversielle.

I det siste har City-eier Sjeik Mansour havnet i søkelys for sine møter med Syrias president Bashar al-Assad, som sees på som en av Vladimir Putins allierte i krigen mot Ukraina.

Nicholas McGeehan mener også det blir feil å kritisere Haaland for klubbvalget. Likevel kommer han med følgende oppfordring:

– Alle bør være fullstendig klar over hvem man jobber for, og alle bør være fullstendig klar over hvor pengene kommer fra eller hva dette prosjektet handler om. For det handler ikke om fotball. Det handler om politikk, penger og makt. Alle som er klar over dette, og har et snev av samvittighet, ville følt det som ukomfortabelt å ta imot disse pengene, mener han.

Hva synes du om at Haaland valgte City?