Konkurrentene reagerte kraftig – nå er OL-hemmeligheten bannlyst

Kristian Blummenfelt ble olympisk mester med et helt nytt design på sykkelen. Kort tid etter OL-suksessen måtte bergenseren kaste det nytuviklede tempostyret med en prislapp på 20.000 kroner.

– Det var verdt det, gliser Kristian Blummenfelt.

Konkurrentene gjorde store øyne da de så hva Blummenfelt, Gustav Iden og Casper Stornes hadde gjort med syklene før OL-konkurransen. Styret pekte nesten rett til værs.

Andre utøvere tok bilder av dem og ønsket dem bort allerede da. Norge fikk imidlertid bekreftet at de nye bøylene ikke brøt med reglene.

Den nederlandske produsenten av styret, Speeco, fant ut at de kunne gjøre betydelige modifiseringer uten å havne på feil side av regelverket.

– På grunn av en ordfeil, kunne vi flippe bøylen mye mer opp, så vi kom der med ganske aggressive bøyler. Det var jo innenfor regelverket, så de kunne ikke ta oss på det da. Men nå har de endret regelverket for året, sier Blummenfelt til NRK.

– Lurte du systemet?

– Det var ikke jeg som lurte systemet, men systemet var laget for å få et smutthull på bøylene. Man må skrive det riktig for å få det riktig, sier Blummenfelt med et lite glimt i øyet.

Og når ting ikke ble skrevet slik det trolig skulle vært, kunne de norske gutta montere et nytt styre som både gjorde det tryggere å sitte på sykkelen og bedret sittestillingen.

Han dro nytte av bøylene i to konkurranser: OL i Tokyo og VM-finalen i Edmonton. Blummenfelt stakk av med seieren i begge. 20.000 kroner gikk til spille, men han er likevel strålende fornøyd med avkastningen på investeringen.

– Det ble to av to, det, gliser Blummenfelt.

Gustav Iden ble nummer åtte i OL, 56 sekunder bak vinneren, mens Casper Stornes plasserte seg på en 11.-plass.

Iden fleipet med at han håpet de ville bli forbudt i etterkant, slik at konkurrentene ikke kunne kopiere den 3D-printede nyvinningen. Nordmannen fikk viljen sin.