«Zinaldos»– Karim Benzema

Lenge var Karim Benzema en ideell støttespiller for Cristiano Ronaldo. Men bare ved å spille hovedrollen har han fått berømmelsen han fortjener.

Før lørdagens mesterligafinale mot Liverpool seiler Benzema opp som Real Madrids nøkkelspiller. Det er han som har ført dem dit med sine mål. I dag anses han som en av verdens beste spillere – kanskje den aller beste. Benzema har blitt omtalt slik først etter at han ble 30 år. Hvorfor hadde han ikke denne statusen før? Fordi han aldri fikk lov til å innta hovedrollen.

Som stortalent i Lyon ble Benzema kalt «Zinaldo» av den franske pressen. Tanken var at han både var en skarp målscorer, som brasilianske Ronaldo, og en elegant playmaker, som Zinédine Zidane. Han var en kombinasjon av to spillertyper. Han kunne både skape sjanser og avslutte dem selv. Da han dro til Real Madrid i 2009, ble oppgaven det førstnevnte.

Den sommeren hentet nemlig spanjolene også Cristiano Ronaldo. Portugiseren landet i hovedstaden med planer om å score så mange mål som mulig – og vinne Gullballen. Siden han kostet 80 millioner pund, som var verdensrekord, skulle han selvsagt få hovedrollen. De neste ni årene levde Cristiano i rampelyset. Han lusket inn i boksen og skjøt omtrent så fort han fikk ballen. Han tok straffene, avsluttet innleggene og slo rekordene. Hele 450 ganger fant han nettet. Dette ga ham forsidene, og fire nye Gullballer.

Og Benzema? Han inntok birollen. Han var den uselviske partneren som tok de smarte løpene, åpnet opp rommene og slo pasningene. Totalt la han opp til 47 av Cristianos mål, mer enn noen annen spiller. Av og til gjorde Benzema det geniale, som da han lurte seg forbi tre spillere like ved dødlinjen borte mot byrivalene Atlético Madrid på vei til mesterligatittelen i 2017.

Ofte var han mannen som fikk angrepet til å fungere. Blant mange av dem som analyserte kampene grundig, fikk Benzema ros. Men han fikk ikke så mange forsider. Og han vant ingen Gullballer.