Norge har aldri hatt en sånn spiller

Flo, Solskjær, Iversen og Carew, alle var gode angripere for Norge, men ingen av dem var en målmaskin som Haaland.På grunn av han vant Norge en poengkamp borte mot Sverige, for første gang. På grunn av han leder Norge Nations League.På grunn av han er interessen rundt landslaget nå kanskje den største siden Drillos sagnomsuste 90-tall.

Du kan snakke så mye du vil om «lagspill» og «han hadde ikke klart det uten de andre.» Sant nok. Men de andre har, gjennom 20 år, ikke klart å komme til et sluttspill. Mye fordi Norge ikke har hatt en spiller som Erling Braut Haaland.

18 mål på 19 landskamper. Det sier det meste. Matchvinner mot Serbia torsdag, to mål mot Sverige søndag.Det går an å bli optimist av både Haaland, scoringene hans og Norge nå.Fordi det er noe på gang, uten tvil.

Selv Morten «Frispark» Thorsby ble til Morten «Straffe» Thorsby etter 18 minutter. Thorsby fintet, falt lett, men det var kontakt. Straffesparket banket Erling Braut Haaland i mål bak Robin Olsen, kraftspissens mål nummer 17 på 19 A-landskamper.

Den første omgangen var egentlig ganske svak, spesielt fra svenskene, som knapt nok fikk til en kombinasjon den første halvtimen. Og det var Norge som skapte det lille som kom av målsjanser, den første allerede etter fem minutter, der Mohamed Elyounoussi ikke fikk avsluttet godt nok på en stor mulighet til å gi Norge ledelsen tidlig.

Så skjedde det noe. De 20 første minuttene av 2. omgang hadde Norge knapt ballen. Det som virket som et evigvarende press mot Norges mål, seks cornere og en målsjanse ble skapt – før Dejan Kulusevski skjøt utenfor etter 68 minutter.

Det er her Norge har fordelen – Norge har Erling Braut Haaland. Bare sekunder etter Kulusevskis bom, vant Alexander Sørloth en duell, Joachim Nilsson bommet på ballen, Haaland var allerede på sprang, inn fra høyresiden, han kikket opp én gang – og så smelte han til med høyre.Ballen gikk helt inn ved stolpen, Robin Olsen rakk ikke så langt bort.2–0 Norge.