Aldri har stjernene hatt så mye makt

Hva skjer når en spiller tar styringen i en klubb?

Kylian Mbappé er en spiss på 23 år. I mai skrev han under en treårsavtale med Paris Saint-Germain som gir ham 500 millioner kroner i året, pluss én milliard kroner kun for å signere.

Selv i fotballens gale verden er dette sprøtt. Men vent – det er mer.

Noen rapporter hevder at Mbappé vil få vetorett med hensyn til ansettelser av spillere og trenere. I så fall vil han i praksis bli en spillende sportsdirektør.

Selv benekter Mbappé dette. Men det PSG driver med, tyder på at det er sant.

Så om det ikke finnes klausuler om vetorett, er det ingen tvil om at Mbappé har blitt en mektig figur i PSG – kanskje den aller mektigste. I fotballen er det presidentene og direktørene som skal styre showet.

Hvordan kunne en 23-årig spiller ende opp med så mye makt?

For PSG var det krise. Det sportslige var kun en del av saken. PSG er et prestisjeprosjekt for Qatar, og det legges stor vekt på å signere de største navnene.

Så det å miste Mbappé til en rival som Real Madrid, kun måneder før VM i Qatar, var utenkelig. Også for fransk fotball var dette en katastrofe, og Frankrikes president, Emmanuel Macron, skal ha grepet inn for å overtale Mbappé til å bli i landet.

Mbappé er ikke alene om å bruke denne strategien. Over hele Europa bruker spillere nå samme metode for å tvinge frem overganger og fete opp kontrakter.

I Tyskland har for eksempel den polske målmaskinen Robert Lewandowski fortalt verden at han vil bort fra Bayern München umiddelbart.Han har kontrakt til sommeren 2023,Lewandowski vet at om ikke Bayern lar ham gå nå, vil de miste ham gratis neste år.

Liverpool har fått smake på det samme. De har tre profilerte spisser med ett år igjen av sine avtaler. Sagaen om Mohamed Salah bare fortsetter, mens Sadio Mané vil bort nå, og kan dra til nettopp Bayern.