ERIK BOTHEIM KLAR FOR SALERNITANA

Erik Botheim (22) klar for italienske Salernitana. Dermed skal nok en nordmann være klar for Serie A.

Mandag ble det fra flere hold meldt at Botheim var enig med Serie A-klubben om de personlige betingelsene rundt en overgang. 22-åringen har vært uten klubb siden han i mai terminerte kontrakten med russiske FK Krasnodar.

Emil Bohinen ble permanent klar for Salernitana forrige uke. Julian Kristoffersen er også knyttet til klubben, mens Stefan Strandbergs kontrakt gikk ut denne sommeren.

Etter Russlands invasjon av Ukraina 24. februar i år, iverksatte en rekke idrettsforbund sanksjoner – russisk og belarusisk fotball ble utestengt fra alle landslag- og klubbturneringer.

Samtidig fikk utenlandske spillere i Russland dispensasjon for å suspendere kontraktene sine frem til 30. juni i år, som betyr at de i praksis kan signere for hvilken som helst klubb de ønsker så lenge dispensasjonen er i kraft. Denne dispensasjonen ble nylig forlenget frem til 30. juni 2023.

Spillerorganisasjonen FIFPro, som representerer fotballspillere over hele verden, mente FIFA gikk for kort i sine dispensasjoner, og argumenterte sterkt for at det burde være anledning til å fullstendig terminere kontraktene. I det tilfellet ville spillernes juridiske bånd til klubben bli helt kuttet. Under en suspensjonsordning, som nå er i kraft, vil spillerne kunne måtte returnere til sin russiske klubb når dispensasjonsperioden er over.

Begge parter, både spillere og klubber, har anledning til å terminere kontrakten sin om det finnes saklig grunn (såkalt «just cause»), jamfør artikkel 14 i FIFAs overgangsreglement. Det er denne artikkelen Botheim har benyttet seg av – som betyr at det blir et tolkningsspørsmål om det er «saklig grunn» all den tid FIFA har gitt dispensasjon for å midlertidig suspendere kontrakter.

Botheim signerte for den russiske klubben FK Krasnodar i desember, men terminerte som eneste utlending i russisk liga kontrakten i midten av mai. Han fikk ingen offisielle kamper for klubben.

Da krigen i Ukraina brøt ut, ga det internasjonale fotballforbundet (FIFA) åpning for at utenlandske spillere i den russiske ligaen kunne suspendere sine kontrakter fram til 30. juni i år. Nylig kom beskjeden om at denne dispensasjonen forlenges til 30. juni 2023.

Flere spillere, blant dem Lillestrøms lånespiller Magnus Knudsen og Häckens Lars Olden Larsen, har benyttet seg av denne muligheten i påvente av en løsning på konflikten i Ukraina. Det betyr at de står fritt til å signere for andre klubber, men må returnere til sine russiske klubber når dispensasjonen utløper.