DOPINGJEGER: − VI ER NØDT TIL Å ENDRE MÅTEN VI JOBBER PÅ

LILLE (VG) Ryttere i feltet er bekymret og prater nå med dopingjegerne i håp om å bli kvitt juksemakerne.Det bekrefter etterretningssjef i International Testing Agency (ITA), Nick Raudenski, i dette intervjuet med VG.

Tidligere denne uken fortalte VG hvordan ingen mannlige toppryttere har avgitt en positiv dopingtest i løpet av de tre siste årene. UCI-president David Lappartient fortalte om hvordan han kontaktes av toppryttere som er bekymret og mistenker dopingbruk.

Nå bekrefter også Nick Raudenski at han og ITA har gode kontakter inn i sykkelfeltet – og at aktive utøvere snakker om det de ser og hører.

Det står i så fall i kontrast til situasjonen for bare få år siden. Da rådet taushetens lov – omertaen – blant rytterne.

Raudenski har bakgrunn fra Homeland Security i hjemlandet USA. I dag har han tittelen «head of intelligence & investigations» i ITA. Organisasjonen har fått i oppgave av Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) å ta seg av antidopingarbeidet.

Raudenski snakker varmt om etterretningsarbeid som et ekstra verktøy i verktøykassen. Tradisjonelle dopingtester er ikke nok, mener han.

– Ikke siden 2019 har en topprytter avgitt en positiv dopingprøve. Samtidig hører vi at ryttere er bekymret for tilstanden i feltet. Hva er egentlig status i dag?

– Det er mange rykter og diskusjoner om “to hastigheter”, og det er verdifult for oss når slike historier dukker opp, eller om media omtaler en spesifikk sak. Men hva gjør vi med det? Vi er nødt til å jobbe med informasjonen gjennom  snakke med folk, innhente etterretning og se på det store bildet, sier Raudenski.

– Rytterne er ikke hjernene bak det hele. Det er systemer bak dem, det vet vi. Og det er dem vi jakter, legger han til.

– Men vet du om noen i feltet som benytter noe som dere ikke klarer å oppdage?

– Vi er nødt til å endre måten vi jobber på. Vi kan ikke forvente at dopingtester skal være den eneste metoden for å fange fisk. Vi er nødt til å kjenne til de riktige stedene, tidspunktene og metodene for at en dopingtest skal være effektiv, sier han.