KRISTOFF «HELT FERDIG» ETTER HET TOUR-ETAPPE – PHILIPSEN TOK SIN FØRSTE SEIER

Alexander Kristoff kjemper seg til mål med gruppen helt i front i en kaotisk avslutning, men hadde lite å stille opp med da det hele skulle avgjøres. Jasper Philipsen vant etappen – hvor temperaturer opp mot 40 grader preget rytterne.

– Jeg var helt ferdig. Det var sykt varmt og jeg var helt kokt, sa Kristoff.

Kristoff og flere av de andre spurtkanonene ble kjørt av hovedfeltet med 50 kilometer igjen, men drøye 30 kilometer fra mål kjempet Kristoff og Dylan Groenewegen seg opp igjen til hovedfeltet. Det kostet nok mer enn det smakte.

Kraftanstrengelsen endte med at Kristoff heller kjørte opptrekk for lagkamerat Andrea Pasqualon, fremfor å spurte for egne sjanser.

– Jeg prøvde egentlig å hjelpe Pasqualon, for jeg kjente jeg ikke hadde noe å gjøre i spurten. Jeg var helt ferdig. Vi kom oss ikke helt frem, sier Kristoff, som til slutt ble nummer 13. Pasqualon ble nummer ni.

Edvald Boasson-Hagen hang fint med i feltet, hvor han gjorde en hjelperytterjobb for Peter Sagan i avslutningen. Også han fikk merke hetebølgen som ruller over store deler av Europa.

– Det er ikke noe å anbefale. Jeg leser på nett at en skal holde seg unna og ikke holde seg i aktivitet. Det er det stikk motsatte vi gjør, men vi har drukket mye og hatt en del is på nakken. Det hjelper, men det er ikke behagelig når det føles ut som å sykle på klister fordi asfalten smelter.

Andre spurtere, som Caleb Ewan og Fabio Jakobsen klarte ikke å henge med inn mot avslutningen. Kristoff så ut til å være helt på stålet i det han vugget frem og tilbake helt på halen, men rogalendingen hang med over den siste toppen 25 kilometer før målgang.

Det som var igjen av feltet ble splittet ytterligere da tendenser til sidevind oppstod de siste ti kilometerne. Det gjorde at franske Benjamin Thomas klarte å holde stand helt i front, helt til det bare var 500 meter igjen.

Der var altså Jasper Philipsen sterkest og vant sin første etappe i Tour de France, like foran Wout van Aert og Mads Pedersen.