Vingegaard med uventet Tour de France-hjelp fra Uniteds nye sjef

Søndag seilet en overlegen Jonas Vingegaard inn til danskenes andre sammenlagtseier i Tour de France noensinne. I kulissene spilte Erik ten Hag en viktig rolle.

En genial taktisk manøver fra Vingegaard og Primoz Roglic på den 11. etappen fra Albertville til Col du Granon la det perfekte grunnlaget for førstnevntes sammenlagtseier.

Nå avslører Jumbo-Vismas sportsdirektør Merijn Zeeman at Manchester Uniteds nyansatte sjef, Erik ten Hag, hadde et ord med i laget før den tøffe fjelletappen.

– Erik ten Hag er en fyr som har hjulpet meg mye. Han kommer fra en fullstendig annerledes idrett, men jeg ville gjerne forstå hvordan han kommer opp med taktikken sin, forteller Zeeman til nederlandske NOS.

Sportsdirektøren forteller videre at ten Hag bidro med gode innspill til hvordan Jumo-Visma kunne angripe det taktiske aspektet på en ny måte.

– På samme måte som fotballtrenere har gode spillere, har en sportsdirektør gode ryttere til rådighet, understreker Zeeman.

Vingegaard vant til slutt årets Tour de France på overlegent vis. Etter flere maktdemonstrasjoner i de franske fjellene endte dansken 2 minutter og 43 sekunder foran slovenske Tadej Pogacar. (NTB)

Marianne Vos (Jumbo-Visma) stakk av med seieren på den 6. etappen i Tour de France for kvinner. Drøye to mil fra mål deiset Lorena Wiebes (DSM) i asfalten.

Uten den nederlandske spurtkanonen i seiersposisjon hentet sammenlagtlederen fram kjempekreftene da hun tråkket inn til seier på den 129 kilometer lange og kuperte etappen fra Saint-Dié-des-Vosges til Rosheim.

Fredagens etappetriumf var nederlenderens andre i kvinnenes debututgave av Tour de France.

Wiebes, som vant både den 1. og 5. etappen, så preget ut etter uhellet i utforkjøringen. Deler av sykkeldrakten var revet opp, og spurteren var tydelig forslått på høyre albue.

23-åringen var heller aldri i nærheten av å kjøre seg tilbake til hovedfeltet.

I bruddet som hadde hele 14 ryttere, var Uno-X representert ved britiske Joscelin Lowden. 34-åringen viste seg flott fram og sanket inn fem klatrepoeng i løpet av fredagens etappe.

I løpet av kvinnetouren skal rytterne gjennom åtte etapper. Gjennom helgen hamrer feltets klatrespesialister løs på hverdre. Touren avsluttes søndag med kraftanstrengelsen opp La Planche des Belles Filles. (NTB)