HER ER REGLENE HAALAND MÅ FØLGE PÅ LANDSLAGET – OG DETTE FÅR HAN I HONORAR

Erling Braut Haaland (22) må forholde seg til en rekke regler som norsk landslagsspiller – både når det gjelder klær, sponsorer og presse.

Ved å holde sin del av avtalen, som gjelder for alle A-spillere, kan han årlig tjene drøyt 300.000 kroner som landslagsspiller – pluss bonuser om det skulle bli EM eller VM.

Det er bare småtteri stilt sammen med honoraret i Manchester City, der grunnlønnen angivelig er på rundt 4,5 millioner kroner i uken.

VG har fått innsyn i markedsavtalen mellom Norges Fotballforbund, A-spillerne og NISO. Avtalen regulerer markedsføring, klær, honorar og bonuser for å delta i EM og VM.

Når Haaland pakker bagen i Manchester for å dra på samling, skal han bruke NFFs offisielle fritidsantrekk, det gjelder også joggesko – eller slippers om han går for luftige tær.

På samlingen kan han velge fotballstøvler og leggskinn, på samme måte som keeperne kan velge hansker, men ellers er det NFF-klær som gjelder.

Med 21 mål på 23 kamper har Haaland nærmest «forpliktet» seg til å score for Norge, men det er også noen andre ting han «må» gjennomføre.

Når NFF ber om det, må Haaland stille på pressekonferanse. Men NFF forplikter at den belastningen fordeles på flere spillere.

Før alle landskamper skal spillerne stille på lagbilde.

Det er NFF som har retten til å inngå alle kommersielle avtaler knyttet til landslaget.

NFFs sponsorer kan bruke spillernes navn, signatur, bilde og levende bilder i reklamer og markedsaktivteter i «et rimelig omfang».

En kampanje skal i utgangspunktet ikke vare lenger enn seks uker, og det er maks to kampanjer per spiller i året.

Spillerne har forpliktet seg til å stille for hovedsponsorene inntil én dag i året. Her skal spilleren ha beskjed så tidlig som mulig. I tillegg kommer besøk hos sponsor og NFF-aktiviteter, til dømes fotballskoler.