MAROKKO MED OVERRASKENDE GRUPPESEIER – ZIYECH STORSPILTE I NY SEIER

(Canada – Marokko 1–2) Hakim Ziyech (29) stemples som «Marokkos Neymar» etter VM-bragden. Nord-afrikanerne skal til utslagsrundene for første gang siden 1986 – som gruppevinnere.

Marokko endte smått sensasjonelt med å vinne gruppe F og går videre sammen med Kroatia. Belgia, semifinalistene fra 2018, overraskende er ute.

Canada reiser fra VM uten poeng, akkurat som sist de var med i 1986. Samme år som Marokko sist gikk videre fra VM-gruppespillet, før det ble stopp mot Vest-Tyskland i 16-delsfinale.

I VM i 1998 var også Marokko nærmest sikre på at de var på vei til utslagsrundene, men deres spillere endte i stedet i tårer etter 3–0-seieren mot Skottland i siste gruppespillskamp. Norges mest berømte fotballtriumf «Mirakelet i Marseille» mot Brasil – gikk nemlig på bekostning av Marrokos avansement.

Marokko skal tirsdag møte nummer to fra vidåpne Gruppe E (Spania, Japan, Costa Rica og Tyskland), som avgjøres klokken 20 torsdag, i åttedelsfinalen.

Landslagstrener Walid Regragui og hans mannskap fulgte opp den imponerende 2–0-seieren mot Belgia med å ha god kontroll på Canada.

Hakim Ziyech lobbet inn elegant inn 1–0 bare fire ut i kampen etter en horribel involvering av Canada-keeper Milan Borjan. Det ble til 2–0 da Achraf Hakimi spilte fri Youssef En-Nesyri alene med keeper tyve minutter senere.

Et selvmål like før pause av Nayef Aguerd ga Canada 2–1-redusering etter innlegg av Sam Adekugbe, eks-Vålerenga-spilleren. Og Canada kunne ikke vært nærmere 2–2 enn da 39 år gamle Atiba Hutchinson (Ståle Solbakkens gamle FC København-stjerne) headet i tverrliggeren og ned på streken, men ikke over, etter 72 minutter.

Dermed dro Marokko i land 2–1-seieren og kunne juble vilt. Ziyech trekkes frem som en nøkkel til triumfen.

– Marokko er et helt annet lag med Ziyech. Jeg mener han er deres Neymar, uttalte Martin Keown, tidligere England-spiller, som BBC-ekspert.

Ziyech har kun startet en Premier League-kamp for Chelsea i høst og slitt med tillit. Men Marokkos landslagstrener mener Ziyech er en helt annen figur med flagget på brystet.

– Han er utrolig. Mange snakker om at Hakim er en vanskelig fyr å styre, men det jeg ser er at når du gir ham kjærlighet og selvtillit, vil han dø for deg, sa Walid Regragui, ifølge flere medier et par dager tilbake.