TALLENE SOM BEKREFTER ØDEGAARDS UTVIKLING: − MER TRUENDE

Martin Ødegaard (24) har herjet så mye at stadig flere mener at nordmannen er blant de aller beste spillerne i Premier League. Tallene viser at Arsenal-kapteinen har forbedret seg spesielt på ett område.

Det meste går på skinner for Martin Ødegaard for tiden. Arsenal topper ligaen med fem poengs margin til Manchester City – og i hjertet av laget storspiller lagets kaptein.

– Denne fyren spiller som Mozart for øyeblikket, sa tidligere Manchester United-spiller Rio Ferdinand på YouTube-kanalen FIVE etter 4–2-seieren mot Brighton på nyttårsaften.

«Finnes det en bedre spiller i Premier League akkurat nå enn Martin Ødegaard?» spurte The Telegraph-spaltisten Sam Dean etter kampen.

Kun tre spillere har flere målpoeng (mål og målgivende pasninger) enn Ødegaard (12). Det er Erling Braut Haaland (24), Harry Kane (16) og Ivan Toney (15).

– Han har vært mer truende og flinkere til å komme inn i boksen. Han spiller på et mer velfungerende lag og blir involvert oftere høyere i banen, sier Viaplay-ekspert Pål André Helland.

Samtidig avliver han myten om at Ødegaard «spiller for mye på bakover og på tvers». Helland mener at nordmannen spiller fremover når det er mulig, og dersom han ikke gjør det, er det manglende bevegelse fra lagkameratene som er årsaken.

Og nettopp produktiviteten og evnen til å skape sjanser og scoringer er områdene hvor Ødegaard har tatt store steg, viser tallene.

Ifølge statistikktjenesten Opta er det kun fem spillere i ligaen som bidrar til lagets offensive produksjon i større grad enn Ødegaard når man måler involveringer før skudd, skapte sjanser og oppbygging av angrep som leder til avslutning.

I kommentaren «Grepene bak Ødegaards forvandling» tok fotballskribent Thore Haugstad i forrige uke et dypdykk i tallene hos NRK. Han skyter 2,66 ganger per 90 minutter – mot 1,72 forrige sesong.