SLAKTER NORSK TOPPFOTBALL: HEVDER HAALAND OG ØDEGAARD ER UNNTAK

Ikke la deg lure av «fenomenet Haaland» eller noen brukbare resultater av Bodø/Glimt og Molde i Europa: Norsk toppfotball kollapser, mener Terje Liverød (67).

Det er snart to år siden Sandefjord-mannen kom med en rapport som konkluderte med at herrefotballen i Norge var akterutseilt.

Nå kommer oppfølgeren. En studie og refleksjon som identifiserer årsakene. Overordnet har det gått nedover med norsk toppfotball i over 20 år – på stort sett alle områder, mener han.

– Men Norge har to av de beste spillerne i Premier League nå?

– Haaland er et fenomen i internasjonal fotball, men er først og fremst en konsekvens av gener, foreldre og eget hode. Ikke av norsk fotball. Enkelttilfeller finner du alltid. Ødegaard har blitt en meget bra spiller, men med dagens fotballglobalisering har «alle» landslag «Ødegaarder». Og litt til.

Blant funnene sist: NFF har ikke nådd ett eneste av sine sportslige toppfotballmål siden 2000. Eliteserien har siden 2010 vært rangert under 20. plass i Europa.

Men nå har Eliteserien klatret til 16. plass – et løft som ikke endrer totalbildet særlig for Liverød.

– Man kan ikke kalle det «uflaks». Og da ble jo motivasjonen å forsøke å finne årsakene til hvorfor det går så dårlig. Og det har jeg brukt ett år på, sier han.

Han mener tallene taler for seg.

– Avstanden til de bedre blir bare større og større. Legger man sammen funnene, blir det tydelig at norsk toppfotball ikke er på vei inn i, men den er faktisk allerede inne i en kollaps.

– Og den kan vi ikke komme ut av det uten at det blir gjort omfattende strukturelle endringer.

Liverød har hatt en rekke roller både som agent, speider og konsulent i Europa og Sør-Amerika. Han ønsker at rapporten hans møtes med debatt.