BERGENSER HERJER I EUROPA – VALGTE BORT NORGE

Brann-produktet Emil Hansson (24) storspiller i Nederland. I antall målpoeng i Europas beste fotballnasjoner har kun én mann gjort det bedre denne sesongen: Erling Braut Haaland.

Den svensk-norske venstrevingen med oppvekst i Bergen og seks kamper for Brann utmerker seg nemlig på flere statistikker – og ypper seg mot navn som Kevin De Bruyne og Lionel Messi.

Hansson spiller i Nederland for klubben Heracles. De er på nest øverste nivå (Eerste Divisie), men stormer mot opprykk og ligger foreløpig på en andreplass, elleve poeng foran Almere på tredjeplass. Det er mye takket være 24-åringens presise høyrefot.

Imponerende nok har han 15 scoringer denne sesongen, men samtidig har han servert 16 målgivende pasninger på de 29 seriekampene. Det gjør ham til en av Europas assistkonger.

Aftonbladet har brukt statistikkverktøyet Wyscout sin liste over spillere med flest målgivende pasninger de siste tolv månedene. Den listen topper Hansson sammen med Ajax-kaptein Dusan Tadić med 19 målgivende.

Ser man på inneværende sesong, deler de to andreplassen med 16 målgivende hver, rett bak Genks Mike Tresór med 18.

Den imponerende statistikken gjør at Hansson er nest best i Europa – om man kun skal se på poengstatistikk (mål pluss målgivende).

Med sine 15 mål og 16 målgivende har vingen 31 poeng, kun slått Erling Braut Haaland.

24-åringen reiste tidlig til utlandet. Han var bare 17 da han forlot bergenshjemmet til sin norske mor og pappa Patrik Hansson, selv Brann-spiller som aktiv og senere i klubbens trenerteam.

Først flyttet han til nederlandske Feyenoords ungdomsavdeling. I storklubben fra Rotterdam ble det kun små innhopp i fire A-lagskamper på tre sesonger, før han ble lånt ut til RKC Waalwijk, og senere solgt til Hannover 96 i Tyskland.

Oppholdet i Tyskland ble heller ikke vellykket med nok et utlån til Waalwijk, og i 2020 ble han solg tilbake til Nederland og Fortuna Sittard.

I 2022 gikk han til Heracles og nå spiller han sin beste sesong.

Noe A-landslagsspill har det foreløpig likevel ikke blitt noe av. Hverken for Norge eller Sverige.

eg føler meg sterk både fysisk og psykisk, sier 24-åringen.

Hansson spilte 32 landskamper for Norge på aldersbestemt nivå før han bestemte seg for Sveriges U21-lag. Foreløpig er han ikke blitt vurdert av Ståle Solbakken og det norske A-landslaget.