DENNE SITUASJONEN FÅR VAR-TEAMET TIL Å SNU: − DET VAR VELDIG DISKUTERT

Her fortviler Ola Brynhildsen etter det han trodde var scoring. Situasjonen har fått de ansvarlige for VAR-gruppen i norsk fotball til å tenke mer på måldømming.

– Vi er enige nå, alle som jobber i prosjektet, at vi skal se på det. Det er et arbeid som starter umiddelbart, sier prosjektleder Knut Kristvang til VG.

Etter ti serierunder samlet VAR-teamet seg for et evalueringsmøte. Der var de enige om at VAR i norsk fotball fungerer, men at prosjektet fremdeles trenger å utvikles videre.

Nå vil Kristvang og resten av prosjektgruppen undersøke mulighetene for å øke antall kameraer i grunnproduksjonen, og om VAR kan fange opp mer knyttet til dømming rundt mållinjen.

Særlig kampen mellom Tromsø og Molde i første serierunde vakte mye oppmerksomhet da Molde hevdet etter kampen at de ble frarøvet et mål. Tromsø vant 1–0.

– Det var veldig diskutert, men dommerne hadde aldri holdepunkt i kameravinklene i VAR, som kunne si om ballen var inne, sier Kristvang.

Selve situasjonen har Kristvang friskt i minnet når han nå forteller at VAR-teamet ønsker flere kameraer ved mål.

– Man kan ha dedikerte kameraer som filmer mållinjen, men det har også sin svakhet, for det vil være hindringer som gjør at beslutningen ikke alltid er 100 prosent, sier Kristvang, og sikter til stolper som sperrer for sikten, spillere i feltet og på linjen, og om ballen er nede på streken eller oppe i lufta.

Han fortsetter:

– Men du kan være nærmere et bedre grunnlag for vurdering hos dommerne. Det vi skal jobbe med, og undersøke videre nå, er om det er en mer mulig farbar vei for at dommerne gjennom VAR kan være mer bestemte på om ballen er inne.

Målet er å gi dommerne bedre grunnlag for vurderinger som dreier seg om ball og mållinje.