DERFOR FRIR HAALAND & CO. TIL ASIA: − VI ER HER FORDI KLUBBEN MÅ

I et forsøk på å erobre verden reiser Manchester City verden rundt for å fri til fans og sponsorer. Det er ikke optimalt for det sportslige, mener manager Pep Guardiola (52).

For andre kamp på rad har titusenvis av japanske fotballsupportere kledd seg i Manchester City-drakter og fylt opp Japan National Stadium, som huser 70 000 tilskuere.

Rundt stadion bugner det av lyseblå trøyer med navnene til Erling Braut Haaland, Kevin De Bruyne og Jack Grealish. Køene til butikken for supportereffekter strekker seg så langt øyet kan se.

Det asiatiske markedet er åpenbart viktig for Manchester City, som på grunn av covid ikke har reist så langt øst siden 2019.

– Vi er her fordi klubben må det, av kommersielle grunner som du sier. Vi må gjøre det. Folk sier gå dit, gå dit, stort smil. Vi jobber med det vi må så godt vi kan, sier Guardiola da han blir spurt om han helst hadde ønsket en annen løsning.

Harry Arne Solberg, professor i økonomi ved NTNU med idrettsøkonomi som fagfelt, peker på at Premier League for første gang henter mer penger utenfor England enn hjemme på balløya.

Her er disse turneene et åpenbart virkemiddel for å øke den globale appellen, sier han.

– Det handler jo om penger. De ulike ligaene og klubbene konkurrerer med hverandre. Hvis én slapper av, tar de andre markedsandeler. Så enkelt er det egentlig. Asia er spesielt interessant, det er der potensialet er størst, sier han.

City har vært i Kina, Japan og Sør-Korea de siste årene. Der er det både mange mennesker og til dels sterk kjøpekraft. Samme årsak er grunnen til at de reiser til USA, selv om den «europeiske» fotballen ikke står like sterkt der, sier Solberg.