NORGE ER IKKE GODE NOK PÅ NOE

Ståle Solbakken leverer den poengmessig dårligste EM-kvaliken for Norge på 24 år.

– Norge er ikke gode nok på noe. De er jevnt over ok på alt. Jeg savner en tydelig identitet, der vi har noe vi vet vi er så gode på at det gir oss resultat, sier hun til VG.

Erling Braut Haaland la mandag kveld ut et innlegg på Twitter/X etter EM-nedturen.

«Nå er det tid for å reflektere, jobbe med det som gikk galt og sørge for at vi forbedrer oss til fremtidige utfordringer. Takk til alle som støttet oss i går kveld», skriver stjernen i innlegget.

Gulbrandsen nevner eksempel på andre nasjoner som har identiteten hun savner:

Skottlands evne til å tette igjen bakover (kun tre baklengsmål) og Spania som er så gode med ballen at de kan male i stykker motstanderen.

Ti poeng på syv kamper gir det verste poengsnittet (1,4) i en EM-kvalik siden Norge sist kom til fotball-EM.

Selv ikke seier over Skottland i siste gruppespillkamp kan endre på det.

– Det er sammensatt hvorfor vi mislykkes. Men det viktigste handler om at vi har et ubalansert lag, det mest ubalanserte vi har hatt kanskje noen gang, sier Viaplays fotballekspert Lars Tjærnås.

At Spania satte Norge på plass på Ullevaal søndag kveld betyr at det norske fotballandslaget ikke kan gå direkte til fotball-EM.

Håpet lever kun gjennom en mulig playoff.

– Vi har et bakre ledd som er for svake både til å forsvare seg og til å starte angrep. Da får vi i for liten grad brukt spillerne i posisjoner der vi er sterke, sier Tjærnås.

– Og så handler det også om at de beste spillerne på papiret må være best på gresset også, og det har de ikke alltid vært mot de beste. Da vinner vi heller ikke de kampene.

Åge Hareide mener derimot at Norge har vist flere ganger at de har nivået inne.

– De har de beste spillerne Norge har i øyeblikket, de har den beste treneren i øyeblikket med mye internasjonal erfaring og det er ikke nødvendig å slå de beste for å kvalifisere seg, de må vinne over de nest beste. Jeg tror Norge kommer til VM i neste kvalik, sier Hareide.

Gulbrandsen savner gode forsvarsspillere, spesielt stoppere. Offensivt gror det bedre med Haaland, Ødegaard og flere kommende stjerner.