MeningerDen synlige lederen

Du tenker kanskje at Martin Ødegaard (25) fremdeles er den litt stille, blyge og sjenerte gutten vi ble kjent med for ti år siden? Han finnes ikke lengre.

Arsenal la, til tross for kontroversielle dommeravgjørelser, ytterligere press på Manchester City i jakten på Premier League-pokalen med nok en hjemmeseier lørdag. Og «den nye» Martin Ødegaard sto frem igjen da Bournemouth ble slått 3–0.

Ikke misforstå. Han er fortsatt den samme gode rollemodellen. Den superprofesjonelle utøveren – og en slags miljøskapende brobygger mellom spillerne, trenerne og de øvrige ansatte i klubben Arsenal. En som behandler alle likt, uansett rolle eller rang, forteller personer i og rundt laget.

Som hans trener Mikel Arteta så fint sier det: «Alle elsker Martin». Det er lett å forstå når man hører folk i Arsenal fortelle om kapteinen sin.

Martin Ødegaard har som andre mennesker utviklet seg og modnet i takt med alderen. I hans tilfelle; uten tvil – som leder.

Mange ble overrasket da Mikel Arteta utnevnte drammenseren til lagets kaptein. En forfremmelse Ståle Solbakken senere kopierte på det norske landslaget. Fotballtrenerne så noe øvrige publikummere ikke til da hadde sett – men som vi nå også får ta del i.

Ødegaard var i sine første måneder som klubbkaptein «den usynlige lederen». Med egenskaper som god arbeidsmoral, utrettelig innsats og en profesjonell opptreden på og av banen for Nord-London-klubben.

Nå har vi sett mye mer. Han er sjefens høyre hånd – ute på banen.

Martin (25), ti år etter hans inntreden i den norske fotballbefolknings sfære, er så mye mer utagerende enn det Martin (15) så ut til å kunne være.

Han skubber på tøffe søramerikanere, hausser opp fansen, er raskt borte hos lagkamerater som byttes inn i kampene med viktige beskjeder – og shower med fotoapparater etter kamp. Selv når han blir intervjuet om slikt svarer den tidligere ganske tilbakeholdne gutten nå på en herlig elegant, avslappet og «kul» måte.