Benket Ronaldo reddet Portugal

(Portugal – Skottland 2–1) Cristiano Ronaldo (39) ble henvist til benken for første gang i en tellende landskamp siden VM i 2022, men det løsnet ikke for vertene før superveteranen entret gressmatta.

Forrige gang Ronaldo var henvist til benken i en tellende landskamp var 16-delsfinalen mot Marokko i VM i 2022. Denne gangen var det Diogo Jota fikk tilslaget på spissplass på bekostning av superspissen som scoret mot Kroatia forrige kamp, uten at det ble en umiddelbar suksess.

For det var Skottland som startet best i Lisboa. Kenny McLean prikket et innlegg mot Cristiano Ronaldo sin gamle lagkamerat Scott McTominay – og der viste den tidligere Manchester United-spilleren klasse da han stanget gjestene i føringen.

Portugal hadde mye ball i den første omgangen uten at angrepsrekken med Rafael Leao, Diogo Jota og den nye Chelsea-spilleren Pedro Neto klarte å sette Angus Gunn på de største prøvene.

Til pause tok Roberto Martinez grep og setter inn Ronaldo til sin 214. landskamp, bare noen dager etter at han scoret sitt 900. mål i karrieren. Og med superveteranen på banen ble det furore.

Men først var det et bursdagsbarn som skulle få fokus. Ti minutter etter hvilen fant Rafael Leao Bruno Fernandes. Portugal-kapteinen som søndag fylte 30-år feiret med et langskudd som gikk via Angus Gunn og inn i nettmaskene til 1–1.

Ti minutter før slutt var 39-åringen frempå en retur fra Joao Felix sin heading, men avslutningen til Portugals toppscorer gjennom tidene gikk i stolpen.

Bare noen få minutter senere er Ronaldo frempå på ny. Denne gangen er det Bruno Fernandes som finner spissen på bakerste stolpe, men headingen spretter ut etter å ha gått på innsiden av borterste stolpe.

Et mål lå kanskje i luften for mannen med fem gullballer. Nelson Semedo slo et hardt innlegg inn fra venstrekanten. Ballen passerte Diogo Jota i feltet, men på bakre stolpe stod selvsagt den notoriske målscoreren – og Cristiano Ronaldo flyttet rekorden på landslaget til 132 fulltreffere.