HYLLER VINGEGAARD: – ÅRETS IDRETTSØYEBLIKK

Danske Jonas Vingegaard (25) er bare tre etapper unna sammenlagtseieren i Tour de France. Torsdag viste han både stor sportsånd og glimrende sykling da han økte ledelsen sin ytterligere.

Jonas Vingegaard og Tadej Pogacar har kjempet mot hverandre i flere uker, og torsdag skulle de gjennom den siste fjelletappen i årets Tour de France. Vingegaard hadde en ledelse på to minutter og 18 sekunder før etappen, og dermed var det Pogacar som måtte gjøre sitt ypperste for å hente inn deler av forspranget før de siste tre etappene.

Istedenfor var det Vingegaard som viste seg som den sterkeste i avslutningen og vant den 18. etappen, på fjellet hvor landsmannen Bjarne Riis – som senere innrømmet å ha dopet seg – langt på vei avgjorde Tour de France i 1996. Dermed tyder alt på at det blir den andre danske sammenlagtseieren i Tour de France-historien.

– Tour de France er så godt som avgjort på toppen av Hautacam, sa Discovery+-kommentator Theis Magelssen da Vingegaard krysset målstreken.

– I dag tidlig sa jeg til kjæresten og datten min at jeg ønsket å vinne for dem. Og jeg klarte det, så jeg er veldig glad og stolt, sier Vingegaard i seiersintervjuet.

Pogacar kom i mål ett minutt og fire sekunder bak dansken, og er nå tre minutter og 26 sekunder bak i sammendraget, og var raskt borte hos Vingegaard for å gratulere ham etter målgang.

– Jeg ga alt. Andreplass var det beste jeg kunne klare, og jeg kan være stolt av resultatet, sier Pogacar til Discovery+.

De to rivalene støtet fra resten av konkurrentene opp Col de Spandelles, og satte kurs ned mot bunn av Hautacam, det siste fjellet i årets Tour de France. Det var en utforkjøring som ble høydramatisk.

Først var det Vingegaard som fikk sleng på sykkelen.