Gåten Messi – jakten på hans hemmelighet

Lionel Messi (35) ser veldig pigg ut. I en av øvelsene småspurtes det rundt noen hindre, deretter gjennom noen slalåmporter, før det kommer en ball som skal avsluttes mot et lite mål. Det bommes litt her og der. Lionel Messi treffer. Hver gang. Han trenger knapt å se på ballen.

«Now is all» står det på reklameplakatene, og sjelden har det vært et mer treffende budskap. Hans siste VM, hans beste VM, det er nå det må skje.

Hvordan kan han, i en alder av 35, løper over nesten halve banen, med ballen i beina, med en av VMs beste midtstoppere etter seg, avslutter raidet med å ta en runde rundt motstanderen, fortsatt med ballen i beina og så kommer det en målgivende pasning?

Det er hevdet at Messi ble målt til 4,5 steg i sekundet som 18-åring. Stegene er så korte, ballen beveges med nesten usynlige touch, han blir nesten som en skøyteløper som svinger.

Nettstedet The Athletic har snakket med Jonas Dodoo, en sprintcoach som jobber for det engelske forbundet og bistår en rekke Premier League-klubber. Han mener Messi er bygd for å forandre retning, med det lave tyngdepunktet, dessuten at han har «perfekte bremser» som gjør at han stopper like fort som han starter igjen, og det var slik den kroatiske stopperkjempen Gvardiol ble et offer.

Messi merker at Gvardiol er oppe på siden av ham og stopper ørlite opp. Så full fart igjen, så stopp, før han avslutter med det han altså skal være bygd for: Retningsforandring. Messi finter utover en gang, snur seg helt rundt, bruker bare venstrebeinet til å føre ballen, før pasningen kommer med høyre. Gvardiol er for stor til å henge med, han kommer ikke til, det er Messi-perfeksjon.

Det er mange fotballspillere som er raske, som har overblikk og teknikk – men de klarer ikke å bruke det på samme måten som Messi, og da må vi kanskje inn i hodet hans.