Messis festkveld topper alle finaler i VM-historien

LUSAIL   (Argentina – Frankrike 3–3 eeo, 4–2 på straffer) Det var finalen som ikke skulle ha vært spilt. Så ble den størst av alle.

Qatar skulle ikke fått dette mesterskapet, men endte opp med både kroningen av Lionel Messi og den mest dramatiske finalen VM har sett.

Da passer emiren og FIFA-presidenten på å kuppe medaljeutdelingen. Messi kles opp med en qatarsk kappe før han mottar VM-trofeet, et allerede absurd mesterskap får en passende avslutning og sportsvaskingen sin perfekte slutt. I svart kappe danser Messi bortover mot lagkameratene, et lettere bisart øyeblikk.

Men Argentina bryr seg ikke, det gjør vel strengt tatt ikke majoriteten av fotballverden heller. Argentina har tatt sitt tredje gull, og Lionel Messi bæres rundt på gullstol, med VM-pokalen over hodet, som Diego Maradona på de klassiske bildene i 1986.

For tre tiår siden sa legene til Messi at han bare ville bli 1,40 høy. Nå er han størst.

Han reiste som 13-åring, fikk sine veksthormoner og ble Barcelonas gigant, ikke Argentinas. Han har alltid stilt opp for landet sitt, minus et lite avbrekk, men har vunnet for lite. I sin 172. kamp – den 26. og siste i VM – vant han alt Argentina trenger. Nå er han udødelig, som Maradona.

Glemt er vraking (2006), frustrasjon (2010), finalebom (2014) og fadese (2018). 2022-VM har vært hans hele veien, det føles som om det sto skrevet et eller annet sted at han skulle få sin VM-triumf.

Messi fikk til og med sitt gull på en av de aller vakreste fotballkveldene.

Glem «Mirakelet i Bern» i 1954, Wembley og overtidsmål som ikke var inne i 1966, sen utligning og argentinsk seier i ekstraomgangene i 1978, 2–0 som ble 2–2 og 3–2 til Maradona i 1986 eller Zidane-skallen og de to finalene som hadde endt med straffespark-avgjørelse.

Ingenting slår finalethrilleren enn på Lusail Stadium i 2022. På pressetribunen reiste flere journalister seg og applauderte da ekstraomgangene var over. De så nesten utslitte ut selv.

Denne kampen hadde alt, inkludert et vanvittig publikumstrykk og en gigantduell mellom han som har vært best og han som skal bli det.