ØDEGAARD TOPPER STATISTIKK: − INTERESSANT OG OVERRASKENDE

Det har virkelig løsnet på målpoengfronten for Martin Ødegaard (24) i Arsenal, men tall viser at han også er en ener i Europa når det gjelder det defensive.

Det er statistikktjenesten Opta som skriver at Martin Ødegaard er den spilleren i topp fem-ligaene med flest gjenvinninger av ballen på den siste tredjedelen av banen.

Han har vunnet ballen 40 ganger hittil denne sesongen, det er ni ganger flere enn de neste på listen, André-Franck Zambo Anguissa i Napoli og Joshua Kimmich i Bayern München.

Tall fra CIES Football Observatory viser at Arsenal er den klubben i topp fem-ligaene som har flest pasninger på den siste tredelen. Dette henger sammen med Artetas tanker om press, forklarer Haugstad.

– Jeg tror det var Johan Cruyff eller Pep Guardiola som sa at det er enklere å løpe fem meter fremover enn femti tilbake. Det oppsummerer jo ideen om at du skal stå igjen og presse høyt, sier Haugstad.

– Ser du på måten Arteta og Guardiola spiller, handler veldig mye om å vinne ballen tilbake, organisering uten ball og avstander mellom når de mister den.

Både Haugstad og Tjærnås mener Ødegaard nærmer seg å bli en fullkommen spiller. Tjærnås ser størst utvikling ved effektiviteten og sluttproduktet.

– Akkurat nå fremstår han som en spiller som har alt han skal ha i den posisjonen han spiller i. Tallene viser jo også hvor god han er defensivt. Det finnes ikke noe område som han må bli bedre på, det ser ikke jeg iallfall, men det er vel detaljer. Du får ringe Arteta og spørre ham, ler Haugstad.

– Skal jeg peke på to ting som kan forbedres, handler det om duellspill defensivt som går på ren kraft: Altså dueller der han ikke kan bruke gjenvinningsegenskapene sine. Selv om han er blitt bedre til å se langt også, har han fortsatt muligheten til å skape gjennombrudd enda oftere fra dype posisjoner og ved spillvendinger, sier Tjærnås – men er rask med å understreke:

– I likhet med stort sett alle andre er jeg mektig imponert over hans prestasjoner denne sesongen.