ANFIELD-STATISTIKKEN SOM TALER MOT ARSENAL: − EN SLAGS «SET-BALL»

Arsenal topper Premier League-tabellen med fem poeng foran Manchester City, men et hvert feilskjær kan koste dyrt. Søndag venter Arsenals kryptonitt: Anfield.

«The Gunners» har ikke vunnet over Liverpool på mektige Anfield på over ti år, og statistikken taler mot Artetas menn som trenger seier over Merseyside-laget for å holde avstand til City etter deres seier over tabelljumbo Southampton lørdag, der Erling Braut Haaland scoret to ganger.

– Det er en helt åpen kamp, og jeg har ingen klar favoritt. Men jeg tenker at om Arsenal reiser hjem med tre poeng er det en slags «set-ball» som er vunnet, og at de er uhyre nær det helt store, skriver Viaplays ekspertkommentator Lars Tjærnås til VG.

Men seier mot Liverpool på Anfield er ikke noe som kjennetegner Arsenal. Med unntak av en seier etter straffesparkkonkurranse i fjerde runde av ligacupen sesongen 20/21, var sist gang Arsenal vant på Anfield 2. september 2012 – da slo de Liverpool 2–1 etter mål fra Lukas Podolski og Santi Cazorla.

På ti forsøk har London-klubben altså kun vunnet én gang på Liverpools hjemmebane.

– Det sies å være tre typer løgn; blank løgn, hvit løgn og statistikk, men Arsenal har slitt på Anfield over tid. Rett og slett fordi Liverpool er vriene å slå der, for alle. Men jeg tror Arsenal er bedre rustet enn noen gang i løpet at de årene, påpeker Tjærnås.

Blant de tolv mestscorende spillerne i ligaen denne sesongen finner vi tre Arsenal-spillere, og kun én Liverpool-spiller.

Arsenals Martin Ødegaard har scoret ti, mens både Gabriel Martinelli og Bukayo Saka har scoret tolv. Det samme har Liverpools Mohamed Salah.

Sistnevnte deltok ikke på trening torsdag. Det er derfor usikkerhet om Liverpools målmaskin er spilleklar.

– Spiller ikke Salah, mister Liverpool selvsagt mest av alt en spiller som er en trussel i bakrom, men også en spiller som kan utnytte rommet bak Zinchenko. Spiller han, er det én av tingene jeg gleder meg mest til, forteller Tjærnås.