Leknessund i tårer etter sykkelbragd: Vurderte å bli hjemme etter dødsfall i nær familie

For første gang siden 1981 kan en nordmann ikle seg den ikoniske ledertrøya i Giro d’Italia etter en høydramatisk etappe.

Franskmannen Aurélien Paret-Peintre kom seg opp til Leknessund noen hundre meter før toppen og dermed gjensto det tre kilometer i lettkjørt terreng.

I spurten om etappeseieren mellom de to var Paret-Peintre sterkest, men det ble likevel en stor dag for Leknessund som kjørte seg inn i den rosa ledertrøya.

Etter målgang kom også tårene for Leknessund, som med den rosa ledertrøya hadde sin største dag på sykkelsetet.

For Leknessund har inngangen til rittet blitt spesiell, med et dødsfall i nærmeste familie.

– Jeg har hatt en ekstra stor motivasjon med bakgrunn i det som har skjedd. Jeg hadde en følelse om at dette kunne bli bra og at alt kunne skje, sier han.

Ifølge Landevei kom dødsbudskapet bare timer før han opprinnelig skulle fly sørover for å sykle Tour of the Alps i slutten av april, et ritt Leknessund sto over. Han sier at han måtte vurdere om han i det hele tatt skulle stille til start i Giro d’Italia, som startet lørdag 6. mai.

Det var Knut Knudsen som sist var i ledelsen i Giro d’Italia (Italia rundt). Sammen med Tour de France (Frankrike rundt) og Vuelta a España (Spania rundt) utgjør det de tre store treukersrittene i sykkelsporten.

Knudsen hadde ledertrøya i både 1975 og 1981 og tirsdag var det Andreas Leknessund som skrev seg inn i norsk sykkelhistorie etter en andreplass på tirsdagens etappe.

– 42 år! Det er lenge nok, sier Dag Erik Pedersen, som selv vant tre etapper i Giro d’Italia på 80-tallet.

Leknessund kjørte seg inn i ledertrøya etter å ha kommet seg med i bruddet på etappen, som gikk hele veien inn. I kampen om etappeseieren viste han styrke i den siste stigningen.

Med et par støt på vei oppover ristet han seg av den ene konkurrenten etter den andre og med én kilometer igjen av bakken gikk han solo.