Nå får Solbakken bruk for galskapen sin

«Han har disse 10 prosentene med galskap i seg». Sitatet kom fra en danske som Ståle Solbakken hadde jobbet med i sin tid i FC København. Dansken mente det var det som skilte Solbakken fra mange andre flinke fotballtrenere, i det å få med seg spillerne.

Og Solbakken trenger sårt denne evnen når Erling Braut Haaland dukker opp på landslagssamlingen i Oslo i løpet av tirsdagen.

– Jeg har aldri vunnet The Treble, så jeg vet ikke hvordan du takler akkurat det, sa Ståle Solbakken mens han smilte godt på mandagens pressekonferanse på Ullevaal stadion.

Nei, Solbakken har ikke vunnet The Treble, men han har vært gjennom mange hendelser i livet sitt som krever mye. Han har til og med vært «død» – i sju minutter av livet sitt.

Det blir aldri så mye tøffere enn det.

Er det noen som kan klare å få fram, ved hjelp av en miks av humor og galskap, enda noen prosent fra Erling Braut Haaland, så er det Ståle Solbakken.

Spørsmålene, 80 prosent av dem, handlet (selvsagt) om Erling Braut Haaland på den første pressekonferansen, om hvordan Solbakken skal klare å løfte fram, motivere, få ut det siste av Haaland-sitronen – før Norges største stjerne endelig kan ta helt fri en periode.

Det kan fort være helt avgjørende.

Det kan fort gå en tynn linje mellom EM og ikke-EM her. Og alle vet at en uthvilt og skarp Erling Braut Haaland øker muligheten for at Norge slår Skottland lørdag kveld på Ullevaal stadion.

Ingen vet om, eller i hvilken grad, en 22-åring som akkurat har spilt inn The Treble gjennom en sesong på 60 kamper, klarer å finne det lille som er igjen på tanken – akkurat når sesongen hans på mange måter er over, klimakset ved å løfte Champions League-pokalen, feiringen med familie og venner, lagkamerater og fans.