HAALAND, ØDEGAARD OG REITEN NOMINERT TIL GULLBALLEN

Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard er nominert til Gullballen. Det er også Guro Reiten, mens Caroline Graham Hansen ikke er på listen blant de 30 kvinnene. – Skandaløst, sier ekspert.

Erling Braut Haaland, Martin Ødegaard og Guro Reiten er nominert til Gullballen.

– Det faller inn priser og nominasjoner på spesielt to av de (Haaland og Ødegaard) med jevne mellomrom. Det er nye anerkjennelser til de, sier fotballekspert Petter Veland til VG.

– I mitt hodet er det to mulige vinnere som skiller seg ut. Alle skjønner at Gullballen kommer til å vinnes av enten Lionel Messi fordi han vant VM eller Erling Braut Haaland fordi han var så fremtredende i et lag som vant The Treble (Premier League, Champions League og FA Cup).

Kåringen går av stabelen i Paris 30. oktober. Perioden kåringen tar utgangspunkt i er fra 1. august 2022 til 31. juli 2023.

Haaland var også nominert i 2021 og 2022. I 2021 ble han nummer 11 i kåringen, i 2022 ble han historisk som første nordmann på topp ti på herresiden.

Nordmannen var en meget viktig del av Manchester City-laget som vant trippelen forrige sesong. Haaland scoret 36 mål i ligaen, noe som var ny Premier League-rekord.

Gullballen er sett på som den mest prestisjefulle individuelle prisen man kan vinne i fotballen. Den har vært delt ut av det franske fotballmagasinet France Football siden 1956 på herresiden.

Ada Hegerberg vant den første Gullballen på kvinnesiden i 2018.

Ødegaard leverte også svært godt i denne perioden.

Martin Ødegaard og Arsenal var en nøkkel til at spenningen levde nesten helt inn til slutten av forrige Premier League-sesong.

Midtbanespilleren tok virkelig ansvar som Arsenal-kaptein forrige sesong med 15 mål og syv målgivende på 37 ligakamper.

Petter Veland tror Ødegaard kan snike seg inn blant de ti beste.

– Han kan snike seg inn, absolutt. Men der er det kanskje ikke like klart (som å kåre vinneren). Det er som man skal komme med tabelltips. Det er to som skiller seg i toppen og to klare dumpekandidater. Det er en mølje i midten og litt tilfeldig om man blir nummer syv eller 12.