VIKINGS ESS I GULLSTRIDEN: − SKAL VÆRE EN FORDEL

Bodø/Glimt har hatt alvorlig trøbbel i eliteserien etter at Europa-kvalifiseringen startet. Gjørmekampen i Zürich innledet en periode med dobbelt så hard kampbelastning som Viking.

Viking topper den hjemlige ligaen og spiller ikke mer enn en kamp i uken frem til sesongslutt. Bodø/Glimt startet kamp- og reisevirksomheten i Conference League med å bruke mange krefter på en blytung bane med glasskår i 0–0-kampen mot Lugano i Sveits torsdag.

Glimts kampprogram er omtrent dobbelt så hardt som som gullrivalens. Kjetil Knutsens menn har mindre enn tre døgns hvile før Vålerenga er motstander søndag.

– Bodø/Glimt og Molde er vant til to kamper i uken, men dette er nok en liten fordel for Viking og Tromsø. De gjør det de er vant til og har god tid til å forberede seg på motstanderen gjennom en vanlig treningsuke, sier Torstein Dalen-Lorentsen med doktorgrad i idrettsmedisin.

– Reisene kan tappe energi. Tidligere har Glimt og Molde taklet det godt og har hatt en vanvittig suksess. Men det ser ikke helt sånn ut nå, sier idrettsfysiologen.

– Det skal være en fordel. I hvert fall belastningsmessig. Vi skulle gjerne vært i Europa, men det er en fordel å komme til seriekampene med friske bein, sier klubbens midtbaneanker Markus Solbakken til VG.

– Det sier seg selv at Viking har en fordel i kampprogrammet. De kan forberede seg godt til kampene, få den treningssyklusen de ønsker, og ha mindre risiko for skader og slitasje, mener han.

Bodø/Glimts poengfangst har vært mager etter at kvalifiseringen til Conference League startet 27. juli. Fem seriekamper har gitt fem poeng.

– Det kan kanskje virke som det begynner å bli en slitasje i Bodø/Glimt. Mitt inntrykk er at de har hatt en «go» og et trøkk gjennom de siste tre-fire sesongene. Generelt sett så kan man si at det fysiske og psykiske henger sammen når det aldri er pauser, sier Dalen-Lorentsen, som også er forskningsleder i Sintef med ekspertise på skadeforebygging og belastningsstyring.

For Viking har det vært helt motsatt. Mens Glimt har tatt ett poeng i snitt i eliteserien, har Viking sopt meg seg 16 poeng på seks kamper – poengsnitt 2,67 pr. kamp.