Festkveld for Åge Hareide: Island én kamp unna EM

(Israel – Island 1–4) Et nytt islandsk fotballeventyr kan være på gang. Albert Gudmundsson scoret hattrick i en stor triumf for Åge Hareide.

– En utrolig kveld, skriver Dagbladid Visir og gir Gudmundsson 10 av 10 mulige poeng på spillerbørsen.

Etter å slått Israel i Ungarn er Island klare for tirsdagens playoff-finale for EM-deltagelse kommende sommer. Motstander blir Ukraina som slo Bosnia-Hercegovina 2–1 etter to sene mål.

Islands norske landslagssjef, Åge Hareide, har tidligere ledet Danmark i VM for seks år siden, og førte også danskene til EM i 2020. Men kontrakten gikk ut da mesterskapet på grunn av pandemien ble flyttet ett år frem.

Nå kan det endelig også bli EM-sluttspill på 70-åringen bosatt i Molde. Island gjorde kjempesuksess da de kom til kvartfinalen i EM for åtte år siden.

Etter kun tre seire på ni kamper med Island – over Honduras, Guatemala og Lichtenstein – ble playoff-semifinalen en enorm opptur for Hareide. Uten tvil hans største kveld som landslagssjef på Sagaøya.

Orri Oskarsson burde gitt Island ledelsen før pause. Men i stedet var det Israels veteran Eran Zahavi som skaffet en straffe, som 36-åringen selv satte i mål.

Men Island kom raskt tilbake. Albert Gudmundsson viste hvorfor han har 10 mål i italiensk Serie A denne sesongen. Genoa-islendingen curlet et frispark rett i hjørnet. Israel-keeperen rakk ikke opp. Snart måtte Omri Glazer tåle en ny baklengs etter en islandsk dødball.

Etter corner traff Arnor Traustason på hel volley. Ballen føk inn via en israelsk spiller. Dermed hadde Hareides menn snudd kampen i løpet av bare tre minutter

Israel løftet seg da Oscar Gloch kom på banen. Island-keeper Hákon Valdimarsson måtte frem med en god redning. Israels Roy Revivo kunne stoppet den israelske fremgangen da han klippet ned Arnor Sigurdsson kvarteret før slutt. Dommer Anthony Taylor nølte ikke med å gi venstrebacken direkte rødt kort.