Landslagsspillerne ut mot banestormere: – Vet aldri hva som kan skje

Det er hyggelig at folk støtter oss og er supportere, men det er greit at de holder seg på tribunen under kamp.

Martin Ødegaard er en av to verdensstjerner på landslaget. Alle vil ha en bit av ham og Erling Braut Haaland.

Det fører til at noen går ekstra langt for å sikre seg nærkontakt med idolene.

Mot Tsjekkia fredag skjedde det igjen. En tilskuer tok seg inn på banen og kom seg bort til Ødegaard.

Som regel har banestormerne fredelige hensikter og ønsker ikke annet enn en selfie. Men både NFF og spillerforeningen internasjonalt ser nå alvorlig på den økende trenden.

– Det er ikke bare et problem for oss at fans stormer banen i forbindelse med landskamper på Ullevaal. Det er også farlig og meget uansvarlig av dem som gjør det, sier sikkerhetssjef Geir Ellefsen til VG.

Den internasjonale spillerforeningen FIFPRO presenterte nylig en rapport som sier at 76 prosent av spillerforeningene internasjonalt mener at sikkerheten til spillerne er grunn til økende bekymring.

Ifølge rapporten er det mest graverende problemet objekter som kastes fra tribunen, hvor spesielt keepere er utsatt. Diskriminering som rasistiske tilrop nevnes også, samt invadering av både treningsfelt og kamparena.

Rapporten peker på at spesielt byderbyer er utsatte, som i Melbourne i 2022 da Melbourne City-keeper Tom Glover fikk hjernerystelse etter å ha blitt angrepet av fans som tok seg inn på banen.

Kristoffer Vatshaug er leder for den norske spillerforeningen NISO. Han sier at utøverne opplever norske arenaer som trygge.

– Likevel kjenner vi i NISO på en uro da aktualisert gjennom pyrobruk, markeringer av ulike politiske standpunkt på idrettsarrangement og andre inntrengere på indre bane, sier Vatshaug, som påpeker at man ønsker nærheten til publikum.

Erkjennelsen nå er at dette igjen må løftes slik at alle som er en del av norsk idrett er enige om hvordan vi skal oppføre oss. Baksiden av dette handler om enda strengere kontroll og sikkerhetstiltak, noe som kan skade opplevelsen for publikum, sier Vatshaug.