Når selv førsteplass ikke er godt nok

Om Pep Guardiola vil vise sine største kritikere at han er et geni, bør han ta over et bunnlag.Pep Guardiola bør skifte beite nå. Han bør fri til Everton eller Nottingham Forest.I Manchester City vil han bli kritisert uansett hvor mye han briljerer.De lyseblå har vunnet en fjerde strake ligatittel, noe ingen har klart i England siden toppdivisjonen startet i 1888. Om det var hele historien, burde alle hyllet et legendarisk lag og en trener som er blant tidenes beste.Men vær trygg på at flere vil prate om Fraudiola.«Fraudiola» er kallenavnet Guardiolas største kritikere elsker å bruke.

Navnet fremstiller ham som en slags bedrager, en middelmådig trener som i deres øyne har sanket troféer via en kombinasjon av enkle jobber, kvalmende pengebruk og stjerner som vinner kampene for ham.Da Guardiola vant alt med Barcelona, var det på grunn av Lionel Messi.Da Guardiola tok tre strake ligatitler med Bayern München, var spillerne så gode at en brisen fan kunne klart det samme.Og nå som Guardiola har vunnet sin sjette ligatittel på syv år i City, har de skarpeste kritikerne minst tre argumenter som de føler gjør suksessen nærmest verdiløst.

Det første argumentet er «115».Tallet viser til de 115 punktene hvor Premier League i fjor anklaget City for regelbrudd.Disse anklagene handler blant annet om at City brukte mer penger enn de hadde lov til, og gjelder mellom sesongene 2009–10 og 2017–18. Saken høres nå av et panel, og City, som benekter skyld, er uskyldige frem til det motsatte er bevist.Om City er skyldige, vil det så klart endre konteksten rundt Citys titler siden 2009–10. Men for Guardiolas kritikere er anklagene et argument allerede nå.

Leser man reaksjonene på saker eller meninger om City, i presse eller på sosiale medier, vil du se tallet dukke opp gang på gang. Taktisk geniale? Tidenes beste engelske lag? For noen er svaret alltid det samme.