MANCHESTER CITY TILTALT FOR FINANCIAL FAIR PLAY-REGELBRUDD

Premier League bekrefter at Manchester City er tiltalt for en rekke regelbrudd, blant annet på Financial Fair Play. Klubben sier de er overrasket.

Premier League ramser opp det som skal være over hundre regelbrudd i perioden 2009/10-sesongen til 2017/18-sesongen.

– Det er ikke kult å tenke på at et lag dominerer uten at de følger regelverket, sier fotballkommentator i TV 2, Øyvind Alsaker, til VG.

Det påpekes at klubben er pålagt å gi informasjon som gir et riktig bilde av klubbens økonomiske situasjon, spesielt med tanke på inntekter og sponsorinntekter.

Det samme gjelder kontraktene til manager og spillere. City skal ifølge Premier League ha brutt regler som krever at klubben må inkludere alle godtgjørelsene til en manager i kontrakten.

Dette er relatert til sesongene da Roberto Mancini var manager, fra 2009 til 2013.

Premier League informerer om at bruddene gjelder regler i UEFAs klubblisensordning og Financial Fair Play – i tillegg til Premier League-reglementet om lønnsomhet og bærekraft.

– Det er viktig at det finnes institusjoner som har en autoritet og myndighet over en veldig pengesterk liga. Det mener jeg faktisk er alfa og omega for fremtiden til Premier League slik vi kjenner den, sier Alsaker.

Financial Fair Play er et regelsett som skal hindre europeiske storklubber å bruke mer penger enn de får inn på sponsoravtaler. På den måten skal ikke styrtrike eiere kunne pumpe ubegrenset med penger inn i klubbkassen fra egen lomme.

Dokumenter fra Football Leaks, som ble tilgjengeliggjort for VG av EIC-nettverket av det tyske magasinet Der Spiegel, antydet imidlertid at klubber som Manchester City og PSG brukte en kreativ løsning:

Gjennom å kunstig blåse opp egne sponsoravtaler, så kunne de også bruke mer penger uten å bryte regelverket

Bare én måned etter at saken ble publisert – i desember 2018 – startet etterforskningen som ledet frem til dagens tiltale.