GUARDIOLA FORKLARER HAALANDS «UVANLIGE» SCORING: − IKKE ET DATASPILL

I Erling Braut Haalands scoring mot Bayern München viste han frem et mål på fjerde berøring for første gang i Manchester City-trøya.

– Det er fotball. Det er ikke et dataspill eller kunstig intelligens.

Mange har anklaget Haaland for nettopp å være en robot, en juksekode, men Pep Guardiola mener overfor VG det ikke er så enkelt.

Onsdag mistet Bayern München-stopper Dayot Upamecano fotfestet på et gunstig tidspunkt for nordmannen, som brukte tre berøringer på å legge til rette før han avsluttet på fjerde berøring.

Det har han ikke gjort siden overgangen til engelsk fotball forrige sommer. De 47 foregående målene har enten kommet på første, andre eller tredje berøring.

– Han hadde så mange berøringer fordi Upamecano sklei. Jeg sa det til ham før kampen: «Erling, i det 60. minutt kommer Upamecano til å skli og du vil komme deg gjennom og score. Det kommer til å skje», sier Guardiola til VG – åpenbart sarkastisk.

Av hans øvrige 41 spillemål denne sesongen, har hele 34 kommet på første berøring – fire etter to, og to mål etter tre berøringer.

– Den beste måten å score et mål på er på det første touchet, fordi da er ikke keeperen og forsvarsspillerne klare. Noen ganger må man imidlertid bruke noen touch, fordi situasjonen avgjør hva du må gjøre, sier Guardiola.

Haaland selv har vært delvis enig. I høst beskrev han den perfekte kampen som en kamp der han «scoret 5 mål på 5 berøringer».

Problemstillingen er tidligere belyst av NRK, som kom frem til at andelen spillemål på første berøring i Dortmund-tiden var 48 av 75.

Ifølge VGs gjennomgang var hele ni scoringer med fire touch eller flere i Dortmund-tiden.

Tiden i østerrikske RB Salzburg er en form for mellomting mellom statistikken i Dortmund og Manchester City.