SER EKSTREM HAALAND-FORVANDLING: − HELT VILL

Erling Braut Haaland (23) scorer tre ganger så ofte med hodet nå enn tidligere. Lagkamerat Leo Skiri Østigård (23) mener han «aldri har vært bedre».

For Erling Braut Haaland gjorde mot Kypros som han gjorde mot Georgia på Ullevaal: Han raget høyt til værs og nikket ballen i mål.

Med mål nummer 26 og 27 på landslaget er han nå kun seks mål bak rekordholder Jørgen Juves 33 mål.

Tidligere har hodespillet vært ankepunktet mot Erling Braut Haaland. I januar 2021 hadde Haaland kunne scoret syv mål med hodet. Da spådde landslagssjef Ståle Solbakken at «målene med hodet kommer».

Tallenes tale er også tydelig. Ifølge Sofascore scoret Haaland kun fire mål med hodet i tellende kamper frem til 2021. Så skjedde det noe:

Siden det årsskiftet har han scoret 19 ganger med hodet. Andelen hodemål har økt fra 5 til 15 prosent.

– Jeg synes han har vært steingod i lufta siden slutten av Dortmund-tiden. Jeg synes han bare har blitt bedre og bedre. Det er gjerne sånn at spisser blir bedre i lufta i løpet av karrieren, sier Alexander Sørloth til VG.

– Det føltes farlig da Birger vippet ballen inn og Alex og Erling løp inn med tyngden og kraften sin. Når man har de gutta i boks så sier det seg selv at man bare må legge den inn der og skape trøbbel.

Landslagssjef Solbakken sier Haaland fortsatt kan bli enda bedre på hodet.

– Han har tatt steg, det har han. Så kan han sikkert ta enda et steg der. Han går høyt der, sier Solbakken til VG på pressekonferansen etter kampen.

– Hvis du skal pirke i noe så kan han kanskje være enda råere noen ganger, men det blir pirk, sier Solbakken.

Jesper Mathisen så kampen som ekspertkommentator for TV 2:

– Det er så vilt å se hvor god, sterk og rå han har blitt i lufta, kommenterte han.

– Det har jo ikke vært lett å finne svake punkt hos Haaland, men nå er han jo blitt en av verdens verste å møte også når det kommer til hodedueller. Får han det riktige innlegget har han en spenst, kraft og timing få midtstoppere i verden kan matche, utdyper den tidligere midtstopperen til VG.