Det gikk ganske bra dette, Martin

Han vil for alltid være litt Martin (15). I dag blir han Martin (25).

Som om det var den største selvfølge leder Martin Ødegaard sitt Arsenal ut på et fullsatt Emirates hjemme mot Brighton. Det er ikke lenge siden det var helt utenkelig at han skulle være kaptein for en av verdens største klubber.

Nå har Erling Braut Haalands evigvarende scoringsfest gjort at vi nesten glemmer litt hvor stor Ødegaard er blitt, snart ti år etter at han dukket opp på den nasjonale scenen, med eliteserie- og landslagsdebut som 15-åring.

«Han har en fremtid hvor som helst,» sa Barcelonas daværende trener Luis Enrique til VG.

«Om han er den beste 15-åringen noensinne vet jeg ikke. Messi var også god da han var 15 år gammel,» sa Pep Guardiola, som trente Bayern.

«Vi gjør et forsøk på gutten alle i fotballen snakker om akkurat nå. Alle de europeiske toppklubbene har hatt ham på besøk,» skrev Manchester Citys akademi-direktør Brian Marwood i en intern e-post som kom frem i forbindelse med Football Leaks. I møtet med Ødegaard forklarte City-ledelsen hvorfor de mente han kunne bli den neste David Silva. 

Far og sønn Ødegaard reiste Europa rundt, og mens Haaland noen år senere tok trappestegene til toppen, hoppet Ødegaard rett fra Drammen til Madrid.

Det var en drøm å dele garderobe med superstjernene, som Ramos og Ronaldo, men det ble også et lite mareritt: Ødegaard ble mer kjent med reservekamper på gjørmebaner i Baskerland enn mektige Santiago Bernabéu.

Riktignok ble han, som den yngste i Real Madrids historie, byttet inn for Cristiano Ronaldo i den siste seriekampen i 2015, men det var nok bare klubbledelsen som følte for å vise frem gullgutten de hadde kapret foran hele Europa.

For deretter var det full stopp. På halvannet år fikk han null seriekamper for Real Madrid. Verst var det da han var Martin (17): Én klubbkamp på øverste nivå, i cupen mot Leona fra nivå tre.

Det var nok av kritikere som mente at han burde valgt et mellomsteg, både før og etter at han dro til Madrid. De senket ikke stemmen. Og nå gikk det ikke lenger. Ødegaard måtte spille førstelagsfotball.