For danskene er det en selvfølge

Selv seier over Danmark på lørdag vil kjennes som en dårlig trøst for Ståle Solbakkens lag.

Haaland & Co. får bare være med på et dansk vorspiel. Danskene skal videre på fotballfest, de norske skal se på TV – hvis de orker.

For tolvte gang på rad spilles et sluttspill uten Norge.

Samtidig forbereder Danmark seg til sitt åttende mesterskap siden 2000. Sverige har også vært med i åtte.

Hvordan kan forskjellen være så stor?

– Det der har jeg grublet mye på, sier Åge Hareide, norsk landslagssjef fra 2003 til 2008 – og dansk sjef fra 2015 til 2020.

Han var i to kvaliker med Norge og snublet på mållinjen i begge.

Han var i to kvaliker med Danmark og kom seg over kvalik-hinderet i begge.

– Danskene har en naturlig selvtillit, åpner Hareide, og peker med en gang på det mentale som et sentralt punkt.

Danmarks landslagssjef Kasper Hjulmand er inne på det samme da VG drar inn kvalik-temaet på pressekonferansen før lørdagens møte med Norge.

– Det er noe med mentalitet med tanke på å øve på å vinne og kvalifisere seg. Alle kvalifiseringer er vanskelige. Det er avgjørende minutter hele tiden og de små ting avgjør om man kommer med eller ikke. Landslagsfotball er høy grad mentalitet og «stamina». Der vil jeg rose vårt lag, sier Hjulmand. Danmark EM-åpner mot Slovenia om en uke.

Hjulmands forgjenger Åge Hareide opplevde også at det var en helt annen trygghet og ro i Danmark, fra administrasjonen i forbundslokalene til spillerne og folk flest.

– Det var aldri noe stress, selv etter 0–0 hjemme mot Irland i playoffen (til VM i 2018) var følelsen at «det her skal vi fikse», forteller han. I Dublin vant danskene 5–1.